"מותו של אורי פלד" מאת שמאי גולן הוצאת עם עובד, הספריה לעם, 1971
קורותיו של קצין צבא קבע המשוות צביון ומשמעות מיוחדים לתקומתו של דור לוחמים בארץכנגד החורבן והשואה, הן ציר הרומן המסעיר של שמאי גולן. ברגישות ובכוח הסתכלות מתאר המחבר את חייו של אורי פלד - אהבה ונישואין לבת קיבוץ, שירות בצבא קבע, לימודים, באוניברסיטה, עיסוק בתעודות החורבן - ניסיונות נואשים של התערות בארץ, המוליכים בכוח הגיונם הפנימי אל פתרונם הטרגי במלחמת יום הכיפורים.
...כל חייו של אורי פלד בארץ היו מעין מאבק פרטי של אדם, המנסה לגשר עלפני התהום הפעורה מ"שם". לאט-לאט משתלט עליו הסיוט עד שמיטשטשים אצלוהגבולות בין מציאות לדמיון. למעשה, אורי פלד הוא רוח-רפאים שקם מחורבותיו של יוזקקופרמן (חיימק), ואילו להחייאתו של יוזק קופרמן בביקוריו בשכונת מאהשערים הירושלמית השפעה הרסנית על נפשו ועל גופו. אכן, ספר זה מקשר אותנו, כותביםהשופטים אשר זיכו אותו בפרס רמת-גן לספרות ,כל קורא וקורא בנפרד, אל השואה, גם אםאנחנו כופרים בקשר מעין זה. בכך ביטא המחבר גם דברים המעיקים על אלה שחיו כאןבארץ ולא עברו את השואה. וזאת גם הודות לעובדה שהקונפליקט מוצג כמאבק פרטי של אנשיםהמהלכים בינינו , חיים, כביכול, עמנו, אך עם זאת נמצאת התהום פעורהבליבם.
ב"מותו של אורי פלד" מצליח שמאי גולן, כותבים המבקרים, שעל ידי שימוש ייחודי בלשון העברית ואף בבניה המיוחדת של המשפט , להבהיר, למשל, את היחסים האירוטיים בין אורי פלד לרעייתו אסנת , ואף לתת לקורא להבין טוב יותר את המתח האידיאולוגי ביניהם. בעזרת המבנה התחבירי של המשפטים מתאר המחבר חוויה מורכבת, למשל, שיקוף נפשו לפני מותו....